jeune femme

Jeune Femme

Coming-of-ageverhaal over de 31-jarige Paula, wier leven dreigt te ontsporen nadat haar oudere minnaar het na tien jaar uitmaakt. Debuutfilm van Serraille, waarin ze laat zien dat het voor de verwende en drammerige Paula niet eenvoudig is om zich aan te passen aan de nieuwe situatie. Dat deze jonge vrouw geen gemakkelijk personage is om je mee te identificeren, werkt wonderwel in deze fijn schurende film. Want hoewel haar kinderlijke en egocentrische gedrag aanvankelijk irriteert, leef je uiteindelijk toch met haar mee.
Meer info
  • Genre:
    • Drama
  • Lengte: 97 min.
  • Regie: Léonor Serraille
  • Cast: Laetitia Dosch, Souleymane Seye Ndiaye, Grégoire Monsaingeon, Léonie Simaga, Nathalie Richard
  • Land: France
  • Jaar: 2017

In deze energieke, levendige karakterstudie van debuterend regisseuse Léonor Serraille volg je de chaotische, impulsieve dertiger Paula (met verve vertolkt door Laetitia Dosch). Paula is blut, draagt een gestolen jas, heeft een verse schram op haar voorhoofd en is behoorlijk overstuur. Tien jaar had ze een relatie met haar vroegere docent en nu heeft hij haar gedumpt.

Jeune Femme

Als wraak ontvoert ze zijn kat als ze begint aan haar zwerftocht door Parijs. Balancerend op het randje van dakloosheid probeert ze zichzelf opnieuw uit te vinden. Ze belandt in een identiteitscrisis en werkt zich van de ene lastige in de andere absurde situatie door zich steeds voor te doen als een ander persoon. Zo vindt Paula een baan als au pair terwijl ze zelf nog vaak kinderlijk onverantwoordelijk is en bluft ze haar weg door een sollicitatie voor lingerieverkoopster.

Dit portret van een dolende ‘thirtysomething’ is gemaakt door een vrijwel geheel vrouwelijke crew en won de prestigieuze Camera D’or in Cannes.

“Ontroerend portret van een jonge vrouw op drift.”

4 **** Trouw

“Jeune Femme raakt aan onderwerpen van het #MeToo-debat; eersteklas voorbeeld van wat de ‘female gaze’ is gaan heten.”

4 **** NRC Handelsblad

“Dosch draagt met haar zowel breekbare als komische en dramatische spel deze film.”

4 **** AD/De Gelderlander 

“Intrigerend coming-of-age verhaal (…) prima regie en intens spel.”

3½ **** De Telegraaf

 

 

Programma

Woensdag 04 december 19:30